Château de Pommard

Château de Pommard is een wijngoed in de Bourgogne streek en vooral bekend is om zijn Pommard wijnen. In hun portefeuille zit ook een reeks Pinot Noir en Chardonnay wijnen uit de hele Côte d’Or. Deze omvatten Grand Cru wijnen uit Corton-Charlemagne, Mazis-Chambertin en Échezaux.

Naast twee afzonderlijke kasteelgebouwen beschikt het domein over een ommuurde wijngaard van 20 hectare (50 acre), Clos Marey-Monge. Deze wijngaard op Village-niveau in Pommard is de grootste in de Côte d’Or.

Het domein werd door de huidige eigenaars, de familie Carabello-Baum, grondig herzien. Er wordt meer nadruk gelegd op microterroirs op dit grote domein (voor Bourgondische begrippen).

Er wordt nog steeds wijn gemaakt van fruit dat over het hele terrein is geplukt. De Clos is echter verdeeld in zeven percelen, die een nieuwe groep bottelingen opleveren. De cuvée Simone, afkomstig van een perceel van 0,54ha (1,33ha) tussen de twee chateaux naast de Route de Beaune, heeft een oplage van slechts 1.800 flessen. Potentiële kopers moeten zich inschrijven op een wachtlijst.

Het domein werd in 1726 gesticht door een edelman aan het hof van Lodewijk XV. Toen de Franse Revolutie uitbrak, wist de familie serieuzere represailles te voorkomen door het kasteelgebouw te verkopen en de wijngaarden te behouden, en later, in rustiger tijden, een tweede huis op het landgoed te bouwen. De verschillende delen van het landgoed werden later weer samengevoegd.

Maurice Giraud kocht het domein in 2003 en startte een uitgebreid programma van verbeteringen aan de wijngaarden, de kelders en de toeristische faciliteiten. In 2016 werd het overgenomen door Silicon Valley zakenman Michael Baum, wiens team is begonnen met de omschakeling van het landgoed naar biodynamische landbouw.